Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti

Industrijska proizvodnja je u februaru, u odnosu na isti mesec prethodne godine, povećana za 2,4% kao rezultat međugodišnjeg rasta u prerađivačkoj industriji od 3,8%. Proizvodna aktivnost u sektorima rudarstva i energetike u februaru bila je neznatno niža nego u istom mesecu prethodne godine.

U okviru prerađivačke industrije, uprkos usporavanju eksterne tražnje i taksama uvedenim na robu koja se isporučuje na Kosovo i Metohiju, više od polovine oblasti (14 od 24) zabeležilo je međugodišnji rast proizvodnje. Najveći pozitivan doprinos potekao je od veće proizvodnje u prehrambenoj i naftnoj industriji, kao i proizvodnje građevinskog materijala, proizvoda od gume i plastike i mašina i opreme.

Kao rezultat daljeg oporavka tržišta rada, promet u trgovini na malo u februaru je realno veći za 10,8% nego u istom mesecu prethodne godine.

interbilanz-vesti

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u februaru je, u odnosu na isti mesec prethodne godine, robni izvoz, izražen u evrima, povećan za 10,6%, a uvoz za 11,8%. U okviru izvoza, beleži se visok rast izvoza poljoprivrednih proizvoda i ubrzanje rasta izvoza prerađivačke industrije, dok je dinamika uvoza opredeljena, pre svega, rastom uvoza intermedijarnih proizvoda i energenata.

Izvor: NBS-Kabinet guvernera

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Scroll to Top