Godišnji porez na dohodak građana za 2018.g.

Fizička lica koja su u prošloj godini ostvarila neto prihod veći od 2.470.644 dinara imaju obavezu da do 15. maja 2019. podnesu godišnju poresku prijavu PPDG-2R. Poreske prijave se podnose  u pismenom ili elektronskom obliku. Poreski obveznici godišnjeg poreza na dohodak građana su fizička lica rezidenti Republike Srbije (uključujući i upućene radnike) i stranci rezidenti. Poreski rezidenti Srbije imaju obavezu da prijave svoj svetski dohodak, a nerezidenti Srbije prijavljuju dohodak koji su ostvarili na teritoriji Srbije.

Oporezivanje se vrši po poreskim stopama od 10% (za oporezivi dohodak do 4.941.288 dinara) i 15% (za oporezivi dohodak viši od 4.941.288 dinara).

Dohodak za oporezivanje se umanjuje za iznose propisanih ličnih odbitaka

  • za poreskog obveznika: 329.419 RSD
  • za svakog izdržavanog člana porodice: 123.532 RSD

Ukupni lični odbici ne mogu biti veći od 50% dohotka za oporezivanje.

Mogućnost produženja roka za podnošenje poreske prijave:

U slučaju opravdanih razloga (bolest, odsustvovanje iz zemlje , nesrećni slučaj…) moguće je produžiti rok za podnošenje godišnje poreske prijave za šest meseci. Potrebno je predate pisani zahtev poreskoj upravi pre isteka roka za podnošenje prijave. Poreska uprava će u roku od pet dana od dana prijema zahteva odlučiti o opravdanosti i doneti zaključak.

Ukoliko Vam je potrebna pomoć oko pripremanja i podnošenja Vaše poreske prijave slobodno nas kontaktirajte.

Gordana Kačavenda
Poreski savetnik i licencirani revizor
T +381 11 655 70 56
E gordana.kacavenda@interbilanz.rs

1 thought on “Godišnji porez na dohodak građana za 2018.g.”

  1. My brother bookmarked this site for me and I have been going through it for the past several hours. This is really going to aid me and my friends for our class project. By the way, I enjoy the way you write.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Scroll to Top